~~~


REISFEITJES EN WEETJES

       - geschreven door Daniëlle Bergman -      


Nu snap ik dus waarom ze me zo raar aankeken toen ik in Napels rond 15:00 ’s middags, in een piepklein koffietentje, een Cappuccino bestelde. 


We hadden een lange treinrit achter de rug en ik was echt toe aan een lekkere Cappuccino. Ik deed aan de bar mijn bestelling. Maar, het was de blik van lichte afkeur die de Barista me toewierp, die me liet besluiten om toch maar een Doppio te nemen. Maar goed ook achteraf, het was namelijk de beste dubbele espresso die ik tot nu toe heb gedronken.


Later kwam ik erachter dat het echt een ‘no-go’ is om na 11:00 ( soms zelfs al na 10:00 ‘s ochtends) nog een Cappuccino te bestellen in Italië...


Zoals jullie misschien al weten, maken we op onze social media pagina’s veel content met leuke feitjes. Sommige van die weetjes zijn grappig, andere simpelweg verbazend, soms zit er ook een ‘oh, ja’ en ‘ Logisch!’ feitje tussen.

Ik heb de reis feitjes gebundeld en in onze blog gepost met hier en daar wat achtergrond informatie. 
Leuk om te lezen, maar ook erg handig om je de blits te maken tijdens een saaie kringverjaardag.

Heel veel leesplezier!


Liefs, Daniëlle


1Al het geld (rond de € 3000 euro per dag) dat in de Trevi Fontein in Rome wordt gegooid, wordt elke nacht verzameld en gedoneerd aan een goed doel. Op dit moment is dit goede doel nog ‘Caritas’. Caritas zet zich in voor armen en richt voor hen onder andere met het geld gaarkeukens en slaapplaatsen in.

Maar waarom gooit men eigenlijk een muntje in de fontein? Volgens de legende keer je in je leven terug naar Rome als je een muntje in het water gooit. Gooi je twee muntjes in het water, dan ontmoet je je grote liefde in Rome. Gooi je drie muntjes, dan komt er volgens de sage óf een bruiloft óf een scheiding.

Wat is dan de juiste manier om je muntje te gooien? Je gaat met je rug naar de fontein staan, sluit je ogen en gooit met je rechterhand (als je rechts bent) het muntje over je linkerschouder in de fontein. Ben je links, dan doe het omgekeerd en gooit met je linkerhand over je rechterschouder.


2. Reizen is een verslavende bezigheid. Bijna iedereen die reist, geeft aan graag opnieuw te gaan reizen. Hoe meer je reist, hoe vaker je zult willen reizen.

Er is ook een keerzijde aan die reisverslaving, die ‘Dromanie’ heet. In de encyclopedie staat dromanie omschreven als: overheersend verlangen tot zwerven. Mensen die aan deze stoornis lijden hebben een niet-onderdrukbare drang om te reizen en zijn bereid alles op te geven voor hun drive naar nieuwe ervaringen. 


3. Bhutan betekent letterlijk ‘Land van de Donderdraak’. 

Het boeddhistische koninkrijk Bhutan ligt in Zuidoost- Azië tussen China (Tibet) en India. Het bevindt zich in het oostelijk Himalaya-gebergte. Het is 1.4 keer zo groot als Nederland, maar dunbevolkt. Om het land binnen te komen, moet je veel geluk hebben. Naast het feit dat je mega hoge dagprijzen moet betalen, worden er jaarlijks door de koning maar enkele reizigers toegelaten. Het voordeel hiervan is, dat door het ontbreken van Westerse invloeden het land ongerept is gebleven. Je waant je terug in de tijd.


4.  Wist je dat een hotel veel mensen het 'echte vakantiegevoel' geeft? Zelfs al zijn ze maar een kilometer of 100 van huis verwijderd.


5. Een piloot en copiloot eten nooit hetzelfde? Stel dat één ziek wordt tijdens de vlucht, dan kan de andere piloot altijd verder vliegen.


6. Elk jaar worden er in Frankrijk 10 miljard stokbroden verkocht. Dat is natuurlijk super veel. Toch meldt de BBC dat er vorig jaar in 2017, voor het eerst meer hamburgers zijn verkocht dan traditionele halve stokbroodjes met ham en augurkjes.

Ik ben dól op stokbrood met Franse kaas of andere Franse heerlijkheden erop. Wat een schok om dan dit te ontdekken.. Dit had ik niet achter de trotse Fransoos gedacht.


7.  Het volkslied van Zuid-Afrika bestaat uit vijf talen: Zulu, Xhosa, Zuid-Soweto, Afrikaans en Engels.

Sinds 2012 is het volkslied van Zuid-Afrika niet het enige meertalige volkslied. Irak koos als tweede land ter wereld voor een multilinguaal volkslied.


8KLM is de oudste vliegmaatschappij ter wereld. De Koninklijke Luchtvaartmaatschappij is opgericht in 1919.

De eerste vlucht vond plaats op 17 mei 1920 en vloog van Londen naar Amsterdam. De naam van de piloot die het avontuur aandurfde was Jerry Shaw. Tijdens de ‘Maiden Flight’ vervoerde het vliegtuig vier mensen (onder wie twee Britse journalisten), ochtendkranten en brieven. De vlucht nam iets meer dan twee uur in beslag.


9Italianen drinken ná 11 uur ‘s ochtends geen cappuccino meer. Maar waarom niet?

Zoals algemeen bekend, houden Italianen van heerlijk (veel) eten. Om de maaltijd sneller te verteren nemen Italianen na een zware maaltijd bij voorkeur een Espresso.

Italianen griezelen van het idee om bij het uitbuiken een cappuccino te bestellen. Dit komt omdat er in Cappuccino een flinke scheut volle melk zit. Dit is lastig verteerbaar en zorgt ervoor dat het na zo’n flinke maaltijd zwaar op de maag ligt.


10. Er in IJsland geen enkele mug te vinden is? Nou, bijna niet dan.

In het noorden ligt, in actief vulkanisch gebied, het muggenmeer; Mývatn. Hier vindt je in de zomer heel erg veel ‘muggen’. Hoewel ze super irritant zijn, steken ze niet. Geen wonder dat er veel vogels op af komen en Mývatn dan ook een paradijs is voor vogelspotters.

 

11. In Tsjechië is bier goedkoper dan water. Okay, het ligt er wel aan welk bier je koopt of besteld en welk water je drinkt.

Wist je dat Tsjechen tot de grootste drinkers van Europa behoren? In Tsjechië wordt het meeste bier ter wereld gedronken. Gemiddeld drinken de Tsjechen zo'n 170 liter bier per jaar. Waarom ook niet? Als je de keuze hebt; ‘ bier…. Of water…’ Voor de prijs hoef je het in elk geval niet te laten.

Maar, of het zo gezond voor je is..?

 

12. Mongolië is het land met de laagste bevolkingsdichtheid ter wereld: er wonen slechts 1,9 personen per vierkante meter.

 

13. Monaco is kleiner dan Central Park in New York. Central Park is 4 kilometer lang en heeft een oppervlakte van 341 hectare. Monaco daarin tegen heeft een oppervlak van 202 hectare.

Monaco is na Vaticaanstad het kleinste land op aarde. Monaco heeft 30.500 inwoners, maar slechts 17% hiervan zijn ook echt in Monaco geboren; de zogenaamde ‘Monegasken’.

Monaco staat bekend als belastingparadijs, je hoeft er bijvoorbeeld geen inkomstenbelasting te betalen.

 

14 Een van het duurste hotel ter wereld is het ‘President Wilson Hotel’ in Genève, Zwitserland. Je moet maar liefst $ 68,000 aftikken voor een overnachting in de ‘Royal Penthouse Suite’.

Wel beschik je dan over de gehele 8ste verdieping met maar liefst 1800 vierkante meter aan ruimte. Er is een adembenemend uitzicht, door kogelwerend glas, over het meer van Genève en de MontBlanc.

Op luxe geen geknibbel. De suite heeft 12 slaapkamers en 12 marmeren badkamers met full-sized producten van Hermès (mocht je na je hotelbezoek een zeepje of douchegelletje mee willen meenemen, dan doe je het wél meteen goed….).

De suite beschikt onder andere ook over jacuzzi’s, hammam, een bibliotheek, fitness ruimte, een cocktail lounge geschikt voor 40 personen, een Steinway grand piano, en nog veel en veel meer.

Als klapper op de vuurpijl heb je ook een Personal assistant, chef-kok en een butler die 24 uur per dag tot je beschikking staan.

 

15. Suriname heeft het grootste percentage oerwoud. 91% van het land bestaat uit jungle.
©2018 Alaminuut.com | Algemene voorwaarden | Leveringsvoorwaarden | Disclaimer | Privacy | Contact | KvK: 67556639 BTW/VAT/TVA: NL177385790B02